Goede doelen 2018

Sam Schröder

Sam is 18 jaar en geboren met het zeer zeldzame splithand/splitfoot syndroom. Hij heeft afwijkingen aan de ledematen, zowel aan de botten als spieren en pezen. Hij heeft aan elke hand slechts één vinger en mist delen van zijn voeten waardoor hij maar heel beperkt kan lopen. Omdat Sam maar 1 vinger heeft, heeft hij niet voldoende grip om het racket vast te houden. Maar sinds twee en een half jaar geleden is er voor Sam een brace ontwikkeld die aan het racket vastzit. In oktober 2017 kreeg Sam het ongelofelijke bericht dat hij darmkanker had. Darmkanker komt op deze leeftijd eigenlijk nooit voor. Hierdoor moest hij zijn tenniscarrière tijdelijk stopzetten. Gelukkig is Sam op dit moment ‘schoon’ en gaat hij weer vol voor de toekomst. Rolstoeltennis is een individuele sport en dat brengt hoge kosten met zich mee. Om zich te kwalificeren voor Tokyo 2020, Sam’s grootste doel, moet Sam veel toernooien spelen in zowel binnen als buiten Europa.

Laura de Vaan

Laura de Vaan is een Paralympisch handbikester. Als 16-jarige tiener maakte ze een misstap van de trap, een misstap met grote gevolgen. In 2004 maakte ze kennis met het handbiken als wedstrijdsport. Inmiddels heeft ze al de nodige malen het podium mogen beklimmen op een groot internationaal toernooi, met als meest recente resultaat de wereldtitel tijdrijden (augustus 2018). Haar droom is om nog éénmaal te schitteren op de Paralympische Spelen in Tokio in 2020. Om dit te realiseren rijdt ze wedstrijden in binnen- en buitenland. De meeste wedstrijden dient ze zelf, met hulp van sponsoren, te bekostigen. Dit geldt ook voor haar trainingskampen, begeleiding, etc. In 2019 wil ze graag een volgende stap zetten, en wel in de vorm van hoogtestages, een bekend fenomeen binnen het wielrennen. Ook op andere vlakken is het noodzakelijk vooruitgang te blijven boeken.

G-Voetbal

Voetbal is volkssport nummer 1. Het zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden.

Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal. Dit noemen we G-voetbal. G-voetbal in Zuid II is verdeeld over 60 G-teams. Deze teams komen uit voor 40 verschillende verenigingen. Tevens zijn er enkele clubs bezig met het opstarten van G-voetbal bij hun club.

Op dit moment spelen zo’n 5.000 jeugd- en seniorenleden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.