Goede doelen 2023

Bobteam DjoloSleighs

“Nog nooit in de Nederlandse geschiedenis won een damesteam een medaille in de bobsleecompetitie op de Olympische Winterspelen. Daar moet verandering in komen, volgens bobteam DjoloSleighs, dat bestaat uit pilote Loren Djolo en twee remsters Jaybre Wau en Eline Boonstra. “Samen zijn wij ijzersterk, dus we gaan hard werken voor die podiumplaats”, zeggen de vrouwen. Het doel een medaille binnenslepen voor Nederland. De dames zullen zich eerst moeten kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van 2026, in Italië. In de aanloop daar naar toe is het vooral veel trainen, veel afdalingen maken en deelnemen aan zoveel mogelijk wedstrijden. Ervaring opdoen en heel veel leren, daar ligt nu de nadruk op.

Voor meer informatie: www.lorendjolo.nl

Limburg Cycling

Limburg Cycling, het wielerplatform van Provincie Limburg, versterkt de wielersport in de regio door financiële, promotionele en facilitaire ondersteuning van wielerevenementen, talentontwikkeling en breedtesportactiviteiten. In samenwerking met Provincie Limburg, 20 wielergemeenten en het bedrijfsleven zet de stichting zich hiervoor in. Organisatoren van jeugdwedstrijden ervaren steeds meer uitdagingen om deze veilig en betaalbaar te organiseren. De bijdrage van Chasse Patate wordt ingezet om minstens 10 Limburgse jeugdwedstrijden financieel te ondersteunen. Dit behoudt de wedstrijden voor de wielersport en biedt toekomstige talenten de kans om zich in hun eigen provincie te ontwikkelen.

Meer informatie over Limburg Cycling of mogelijkheden om als bedrijf de wielersport verder te ondersteunen zijn te vinden op www.limburgcyclling.com of neem contact op met Milan van Wersch, manager bij Limburg Cycling via milan.vanwersch@limburgcycling.com

 

Age@Minds Fonds

Sjacko Sobczak, ouderenpsychiater, bewegingswetenschapper en onderzoeker bij Mondriaan en de Universiteit Maastricht, is recentelijk benoemd tot Lector Dementie, neuropsychiatrische symptomen en gedrag aan de Hogeschool Rotterdam. Samen met haar onderzoeksteam zet ze zich in voor verbetering van zorg voor ouderen met psychische klachten. Ze werkt vanuit Mondriaan nauw samen met regionale zorgcentra en heeft met het Universiteitsfonds Limburg het Age@Minds Fonds opgericht. Mensen met psychische klachten zoals depressie, psychose en angst worden sneller minder vitaal en hebben een verhoogd risico op dementie. Dit komt deels door factoren zoals een zwakker sociaal netwerk, ongezondere levensstijl en meer stress vergeleken met ouderen zonder psychische klachten. Het onderzoeksproject richt zich op het in kaart brengen van de fitheid van deze groep ouderen en onderzoekt met een bewegingsprogramma naast reguliere behandelingen of de vitaliteit en het psychisch welzijn verbeterd kunnen worden.

Voor meer informatie: https://www.umcrowd.nl/project/draag-bij-aan-een-vitaal-leven | https://www.ufl-swol.nl/en/fonds/ageminds-fonds/

Noah Mbuyamba

In de zomer van 2017 ben ik 5 dagen aan mijn lot overgelaten na een verkeersongeluk in Indonesië. Door nalatig handelen van de artsen viel mijn voetbaldroom in duigen. Sterker nog op dag 5 was het een kwestie van kiezen tussen leven en dood. Op het eerste gezicht een makkelijke keuze, maar kiezen voor leven, betekende ook een keuze voor de amputatie van mijn rechterbeen. Het leven ging verder en al snel dacht ik vooruit. Wat nu? Voetballen was geen optie meer. Ik koos voor atletiek. Sterker nog, ik koos voor een nieuwe droom. Het deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs 2024. Inmiddels staat mijn leven in het teken van de kwalificatie voor het verspringen en de 100m sprint.

Voor meer informatie: https://www.noahmbuyamba.com/